Latu

Leivonmäen Kansallispuiston perinteisen tyylin retkilatu. Latukartta.

Pohjoinen lenkki 3,8 km, eteläinen lenkki 6,7 km, koko latukierros 10,3 km. Kiertosuunta: myötäpäivään.

RETKILADUN AIKATAULU TALVELLE 2022

Retkiladun hoito on lopetettu. Muistathan, että 15.4. alkaen Haapasuolla ei saa liikkua, johtuen linnuston pesimärauhan turvaamisesta.

28.3.2022 latu ajettu kuitenkin vain "suolenkki" eli Harjunlahden uimarannan parkkipaikalta lähtevä ja ennen Haapalehdon tien ylitystä oikealla kääntyvä noin 4 kilometrin osuus. Loppuosassa latu oikaisee takaisin ladun alkupäähän eikä kierrä tien laidan mäkeen. Eli nyt on monien toivoma mäetön latu hiihdettävissä keväthangilla. Tämän jälkeen ladun kunnostus lopetetaan.

17.3.2022 latu ajettu ja aurinkoa luvassa! 

25.1. retkilatu ajettu ensimmäisen kerran vuonna 2022 ja odottaa hiihtäjiä.

Retkilatu on tarkoitettu leppoisaksi koko perheelle sopivaksi talviulkoilukohteeksi, jonne koirankin voi kytkettynä ottaa mukaan. Tulistelupaikka on Harjujärven puolikodalla. Penkkikalustot löytyvät Harjunlahden uimarannalta parkkipaikan luota ja Kirveslammen parkkipaikan tuntumasta.

Ladun ajamisesta vastaa Joutsan kunta ja näillä sivuilla kerrotaan, milloin latuhöylä on ladun ajanut. Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry saa kunnalta tiedon ajosta. Muuten emme pysty päivittäin kertomaan ladun kunnosta. Säästä ja lumen syvyydestä saa melko hyvän kuvan Ilmatieteenlaitoksen ajankohtaisista tiedoista.

HUOM! LADULLA EI SAA KÄVELLÄ!

RETKILADUN AIKATAULU TALVELLE 2021

VIIMEINEN LATUTIEDOTE! Latu ajettu 31.3. VAIN Harjunlahden parkkipaikalta lähtevä suolenkki. Latumestari arveli hiihtämisen onnistuvan pari päivää, parhaiten aamupäivisin.

Lämmin sää sulattaa ja sula suo vettyy. Mutta vielä hiihdetään! Kuva Haapalehdontieltä 27.3.

LATU AJETTU PERJANTAINA 26.3. HIIHTÄMÄÄN!

24.3. Latu edelleen hyvässä kunnossa (kuva). Avosuolla ei ole edes roskia ladulla. Hankikannot ainakin toistaiseksi ohi.

22.3. Latu ajettu. Viikonloppuna tuiskunnut lumi, oksat ja kävyt nyt painuneet. Toivottavasti latu vielä kestää pitkään hiihdellä. 

16.3. Latu ajettu. Yöstä alkaen luvattu pakastuvaa, joten hiihtokelit mainiot!

7.3. latu ajettu ensin rengasta perässä vetäen. On kohtuullisen hyvässä kunnossa. Parkkipaikan lähellä vielä vähän syviä kengänjälkiä.

4.3. latu ajettu. Sen jälkeen on satanut vähän kevyttä pakkaslunta.

1.3. lämpimien säiden vuoksi latu on paikoin painunut ja pieni sompa menee joskus hangen läpi. Tuuli kasaa metsäosuuksilla kuivia oksia ladulle. Kannattaa varata aikaa ja evästä. Upeissa maisemissa retki kyllä palkitsee hiihtäjän! 

                                            Kuva: Sami Mäkinen

24.2. latu ajettiin klo 14:30. Iltaa kohti keli lauhtuu nollaan ja alijäähtynyttä vettäkin on luvattu. Liukkaat ladut!

22.2. on latu taas ajettu. Kelit lauhtuvat ja lunta riittää.

18.2. latu jälleen ajettu. Pakkaset jatkuvat ja luntakin taas luvassa lisää. Kunnon talvisää.

12.2. latu avattu. Hieman uutta lunta sataa, pakkasta kymmenkunta astetta. Hyvää hiihtoviikonloppua!

9.2. latu avattu, lisää karttoja ja opasteita laitettu.

4.2. latu on valmis! Kahdella kelkalla kunnan miehet tekivät ladun hyvään hiihtokuntoon.


29.1. latupohjaa ei ole tampattu eikä latua höylätty. Umpihankihiihto on nyt helppoa, kun pakkaslumen alla on kantava hanki. 

26.1. suojasää on nostanut suolle paikoin kosteutta.

21.1. pyri ja tuisku tukkii ajetun uran varsinkin avoimella suolla. 

20.1. retkiladun pohja tampattu moottorikelkalla. 


Lunta on tullut Leivonmäellä vuoden alussa runsaasti. Joutsan kunta on luvannut ladun valmiiksi perinteisesti hiiholomaviikoille (vk 8). Latupohjaa tampataan jo aikaisemmin, mutta siitä tiedotetaan erikseen. 

Koiran voi ottaa hiihtoretkelle mukaan, mutta se on pidettävä aina kytkettynä. 

Kansallispuiston pohjoisten osien talvireitit

Osaa varsinaisesta mtb reitistä ei huolleta ( Hietajärvenkangas, Joutsniemi) talvella.  Vaihtoehtoreittinä tulee lähiviikkoina Soimalammpi-Kangaslampi-Syysmäki-Kaakkolampi reitti niille jotka haluavat ajaa hieman lyhyemmän reitin tai vielä lyhyempi reitti Soimalammelta suoraan Syysniemen tielle ja siitä Mäyrälammmen kierroksen kautta Lintuniemeen ja Selänpohjaan.

Kierrosten mitat noin.

  • Syysjärven kierros ja kaikki mtb reitin merkityt ( vihreä katkoviiva) lenkit n. 20 km
  • Soimalampi- Kangaslampi- + kaikki lenkit n. 18 km
  • Soimalampi-Syysniemi-Mäyrälampi n. 12 km.
  • + mahdollista suunnitella itse omia helpompia reittejä kunnon ja taidon mukaan esim. Seläpohjasta suoraan Lintuniemeen, siitä Mäyränlammen kierros ja tietä tai rantaa takaisin n. 7-8 km

Alla linkki mtb-talvireitti karttaan. Talvireitti on merkitty vihrein pistein.

https://versonafi-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/timo_versona_fi/EQ4w5XWOpUBLlyHJjPWjn-QBQsC7iHAeR8cJ-IGewztpIQ?e=1kzygL

Linkki  alla Versonan verkkokauppaan vuokrattavien tuotteiden osastoon, josta saa OAC liukulumikengät, fatbiket ja potkukelkat vuokrattua suoraan.

https://versona.johku.com/fi_FI/vuokrattavat-tuotteet

 

Luo kotisivut ilmaiseksi!