Talkoot on ilomme ja intohimomme

Vesilintuilta Joutsan pääkirjastolla 29.9. 

Lintuvesiasiantuntija Heikki Helle BirdLife Suomesta kertoi huolestuttavia tietoja vesilintujemme tilanteesta ja keinoista parantaa niiden elinmahdollisuuksia kosteikkoja kunnostamalla ja uusia perustamalla.

Yläkuvassa Heikki Helle ja Lekyn puheenjohtaja Janika Tanni, joka toivotti runsaslukuisen joukon lintujen ystäviä tervetulleeksi tilaisuuteen.

Alakuvassa Heikin ottama dronekuva Haapasuon pohjoispään rakenteilla olevasta lintukosteikosta, jonne päätimme tehdä yhdessä linturetken ensi keväänä. (Kuvat Lea-Elina Nikkilä)


Tule viettämään kanssamme 
Suomen luonnon päivää 27.8. klo 15
METSÄN LAULAJAISISSA 

Leivonmäen kansallispuistossa, 

Harjujärven laavupaikalla.
Kulku Kirveslammen parkkipaikalta os. Vartiamäentie 1073.
Lauletaan luonnosta ja juodaan nokipannukahvit.

Kuvassa esilaulaja Tuulikki Stranden ja säestäjä Pekka Lehtonen. (Kuva Lea-Elina Nikkilä)

Perinteinen kesäretki tehtiin ensimmäistä kertaa omaan puistoon. Retki- ja soutuveneitä ja kajakkeja oli liikkeellä Rutajärvellä Harjunlahdesta ja Haapalahdesta kohteena kansallispuiston ainoa saarikohde, Niinisaari keskiviikkona 20.7. Nokipannukahvin, suolaisen ja makean syötävän lomassa laulettiin omasta lauluvihkosta luontoteemaisia kansanlauluja. Kuva Lea-Elina Nikkilä

Ilmatieteenlaitoksen toimialajohtaja, tutkimusprofessori Hannele Korhonen piti 18.7. loistavan luennon aiheenaan ilmastonmuutos. Kotiseututalo Simolan tupa oli täynnä asiasta kiinnostuneita. Kuva: Viola Fredin.

Metsän laulajaiset lauantaina 2.7. klo 15 Lintuniemessä. Jo perinteeksi muodostuneessa tapahtumassa laulamme omasta lauluvihkostamme luontoon ja kesään liittyviä, kaikille tuttuja lauluja. Säestäjänä on Pekka Lehtonen kitara. Tuulikki Strandén laulattaa. TERVETULOA!

Leivonmäki-viikolla tapahtuu!

Ma 18.7 klo 18 Kotiseututalo Simolassa toimialajohtaja, tutkimusprofessori Hannele Korhonen tulee pitämään esitelmän ilmastonmuutoksesta ja omasta polustaan Leivonmäeltä meteorologian tutkimuksen huipulle. Tilaisuudessa kahvio. Järjestäjinä Leivonmäen kansallispuiston ystävät ja Leivonmäki-Seura

Leivonmäen kansallispuiston ystävien souturetki Niinisaaren laavulle ke 20.7.2022

(Huom! Varapäivä to 21.7.2022) Voit valita kahdesta vaihtoehtoisesta reitistä:

A: Lähtöpaikka Harjunlahden uimaranta (Harjunlahdentie 571). Uimarannalla on parkkipaikka ja kuivakäymälä. Matkaa Niinisaaren laavulle on vajaa 6 km (yhteen suuntaan). Matkalla on Salmelan kanava. Retken kokonaiskesto on arviolta 5-6 tuntia.

B: Lähtöpaikka Haapalahden veneenlaskupaikka (Haapalahdentie). Paikalla on pieni parkkipaikka. Matkaa Niinisaaren laavulle on noin 3 km (yhteen suuntaan). Retken kokonaiskesto on arviolta 3 tuntia.

Lähtöaika molemmilta lähtöpaikoilta on klo 9. Saapuminen lähtöpaikalle omatoimisesti. Niinisaaressa on kuivakäymälä. Kussakin veneessä/kanootissa on 1-2 paikkaa, joilla ei tarvitse soutaa/meloa. Voit tulla myös omalla veneellä/kanootilla.

Retken hintaan kuuluu paikka veneessä/kanootissa, pelastusliivit, nokipannukahvit/teet (metsäpalovaaran uhatessa kahvit ja teevedet termareissa) sekä Karoliinan täytetty sämpylä & voisilmäpulla (halutessasi voit ottaa lisäevästä itse mukaan, esim. makkaranpaisto onnistuu, jos ei ole metsäpalovaroitusta):

- Lekyn jäsenet 10 €, muut 15 €

Ilmoittaudu viimeistään 30.6.2022 Maarit Kinnuselle, puh. 050 5779153, e-mail maarkinn@ulapland.fi. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä, oletko Lekyn jäsen, kummalle lähtöpaikalle tulet, mahdollinen erikoisruokavalio, tuotko omat pelastusliivit, haluatko Lekyn järjestämään veneeseen vai kanoottiin (2-3 hengen kanootit, huom! vain Harjunlahdesta) vai tuotko oman veneen/kanootin. Kerro myös, jos et halua/voi soutaa. Osallistujat vastaavat itse omista tapaturmavakuutuksistaan.

Varustus (retkelle ei lähdetä, jos sataa tai tuulee liikaa; muutoksista viestitään ilmoittautuneille):

  • - Riittävästi juomavettä!

  • - Aurinkolasit, aurinkorasva ja lakki

  • - Soutuhanskat, kumisaappaat, riittävästi vaatetta

  • - Kamera, kiikarit

  • - Matka maksetaan paikan päällä käteisellä, korttimaksu ei ole mahdollinen

  • - Oma vene/kanootti ja pelastusliivi, jos sellaiset löytyy

*********************************************************************

Lupiininkitkentätalkoot järjestettiin 7.6. Yhdistyksemme jo perinteeksi muodostuneisiin talkoisiin osallistui kymmenkunta henkilöä ja iloksemme vuosien työn tulokset alkavat näkyä. Ainoastaan yksi uusi kohta työllisti louhikossa uurastaneita ja saaliiksi saatiin muutama jätesäkillinen vieraslajia, joka ei suomalaiseen luontoon eikä varsinkaan kansallispuistoon kuulu.

Talkoot järjestettiin jälleen yhteistyössä kansallispuiston hoidosta vastaavan Metsähallituksen kanssa ja sieltä talkoita ohjasi suojelubiologi Anneli Suikki (kuvassa etualalla). Kuvat otti Ritva Laitinen.

Tornien taisto -lintubongaustapahtuma pidettiin 7.5. Kirveslammen luontotornilla aurinkoisessa säässä. Lintulajeja bongattiin ennätykselliset 40 lajia, joista tapahtuman koordinoija Ilkka Arkiomaa mainitsee erityisen kiintoisiksi havainnoiksi käen ja sinisuohaukkaparin. Kuvassa lintuja tarkkailleet Esko Manninen, Heikki Hallman, Ilkka Arkiomaa ja Terho Jalonen.

(kuva: Janika Tanni)
(kuva: Janika Tanni)

Janika Tanni on valittu Leivonmäen kansallispuiston ystävien uudeksi puheenjohtajaksi. 

Lisää kansallispuiston ystävien vuosikokousuutisia linkin *YHDISTYS JA TOIMINTA* sivulla.

Retkiladun hoito on lopetettu. Muistathan, että 15.4. alkaen Haapasuolla ei saa liikkua, johtuen linnuston pesimärauhan turvaamisesta.

Lunta ja pakkasta on riittänyt Leivonmäellä koko joulun ajan. Patikoimalla pääsee vielä kulkemaan melko hyvin reiteillä. Kansallispuiston retkilatu valmistuu perinteisesti hiihtolomaviikoille. Tiedotamme ladun valmistumisesta kotisivuillamme. 


Joko olet katsonut Terhi Salomaan upeat kansallispuistovideoita? 

Löydät ne täältä: 

https://www.youtube.com/channel/UC_LBqvdsn4LpEzaEUYHhI3g

**********************************

PuuValuVesi-hanke järjestää kaikille avoimen yleisötilaisuuden

PUUPUHDISTAMOJEN VALUMA-ALUETASON PILOTOINTI JOUTSJOEN VALUMA-ALUEELLA

Paikka: Kotiseututalo Simola, Kuhasenmäentie 12, Joutsa, Leivonmäki

AIKA: 

Puupuhdistamojen valuma-aluetason pilotointi maa- ja metsätalouden vesienhallinnassa (PuuValuVesi) -hankkeessa testataan, miten uppopuurakenteilla voidaan tehostaa vesien luontaista puhdistumista valuma-alueilla mahdollisimman kattavasti: vesiensuojelurakenteissa, purku-uomissa, pienvesissä ja rantavyöhykkeillä. Samalla tavoitteena on parantaa vesiluontotyyppien ja kalakantojen tilaa. Ilmastobonuksena on, että uponnut puuaines säilyy vedessä eliöstön ruokapöytänä ja samalla hiilivarastona suotuisissa oloissa jopa tuhansia vuosia. 

Rutajärveen Kivisuolla laskeva Joutsjoki on valittu yhdeksi hankkeen pilottivaluma-alueeksi. Kutsumme kaikki kiinnostuneet keskustelemaan mahdollisuuksista puupuhdistamojen toteutukseen alueella.

OHJELMA

17.00 KAHVITARJOILU

17.15 Puullako vedet puhtaaksi ja kalakannat kuntoon? Hanke-esittely, Johtava tutkija Kari-Matti Vuori, SYKE

17.45 Kommenttipuheenvuoro vesienhoidon näkökulmasta (ELY-keskus)

18.00 Vapaata keskustelua.

19.00 Yhteenveto, tilaisuuden päättäminen.

Yhteistyössä: Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry., Keski-Suomen ELY-keskus

Harjujärvi sai hienot puitteet

Luupäänlenkin Harjujärven evästelypaikka on saanut kokonaan uuden ilmeen. Viittä vaille valmis kokonaisuus houkutteli lokakuun viimeisenä päivänä runsaasti väkeä ulkoilemaan hienossa säässä.


31.7.2021 suunnitellut heinien haravointitalkoot Syysniemen kedolla siirtyvät myöhempään ajankohtaan sateisen sään vuoksi.

Metsän laulajaiset järjestetään la 3.7. kello 15 Lintuniemen puolikodalla. Tuulikki Stranden ja Mikki Nuorivaara laulattavat lauluvihkostamme luontoaiheisia lauluja! Omat eväät mukaan. Tervetuloa! 

Lähde mukaan kesäretkelle Keuruulle ja Petäjävedelle. Ohjelmassa risteily Keurusselälle Elias Lönnrot -siipirataslaivalla ja käynti Petäjäveden kirkossa. Ilmoittautumiset ja tiedustelut viimeistään 15.7.2021 Maarit Kinnuselle, puh. 050 5779153, e-mail maarkinn@ulapland.fi.


Lupiineja kitkettiin kansallispuistossa vuoden tauon jälkeen 1.6. neljässä eri kohteessa. Kolme jo pitkään hoidossa ollutta aluetta voidaan jo pitää melko puhtaina. Yksi uusi löydös teetätti töitä enemmän. Viidennessä, vasta puistoon liitetyssä kohteessa lupiinin runsauden vuoksi kasvusto tänä vuonna niitettiin ja lekyläiset haravoivat niittojätteen poiskuljetettavaksi.

Ylemmässä kuvassa Metsähallituksen Anneli Suikki esittelee kartalla kohteet ja porukka jakautui iskuryhmiin. 

Alemmassa kuvassa kolmen tunnin aherruksen jälkeen kokoonnuttiin ryhmäkuvaan.  

Puheenjohtaja kiittää ja kumartaa!

Uutena yrittäjänä Leivonmäellä on monipuolisia ohjelmapalveluja tarjoava Versona Oy.

Kun hiihtokelit loppuivat alkoi Karoliinan puistokahvila! Avajaiset 2.4. ja puoliltapäivin heti nelisenkymmentä auto parkissa. Paikanpäältä voi vuokrata myös Versona Oy;n maastopyöriä. 

VIIMEINEN LATUTIEDOTE! Latu ajettu 31.3. VAIN Harjunlahden parkkipaikalta lähtevä suolenkki. Latumestari arveli hiihtämisen onnistuvan pari päivää, parhaiten aamupäivisin.

LATU AJETTU 22.3. Yöllä luvattu pakastuvaa, joten hiihtokelit mainiot!

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 10.3.2021 etäyhteyksin. Kokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma vuodelle 2021. Alla lyhyesti keskeiset toimet, joiden toteutuminen riippuu suuresti koronatilanteesta.

Tornien Taisto toukokuun alussa. PERUTTU VALTAKUNNALLISESTI

Metsän laulajaiset juhannuksen jälkeen la 3.7. klo 15 toteutetaan Tuulikki Strandenin johdolla ja  Mikki Nuorivaaran säestäessä. Yleisötapahtuma kaikille halukkaille.

Retki erityisryhmälle Harjujärvelle 12.8. klo 12. Selvitetään mahdollisuutta järjestää tapahtuma omaishoitajille ja / tai palvelutalon asukkaille. Ohjelmassa kansallispuistoon tutustumista, eväiden syömistä, laulamista ja pientä jumppaa. Lauletaan Lekyn lauluvihkosta muutama laulu yhteisesti kitaran säestyksellä (Juha Rupponen) ja solistisesti kappaleita (Tuulikki Stranden). Janika Tanni ohjaa kevyttä liikuntaa osallistujille.

Lupiinitalkoot kesä-heinäkuussa Metsähallituksen johdolla.

Kesäretki Keuruulle: Elias Lönnrot siipirataslaivalla risteily Keurusselälle ja käynti Petäjäveden kirkossa Maarit Kinnusen johdolla.

Niittotalkoot heinäkuussa. Lekyn talkooväki haravoi heinät joko pois vietäväksi tai nostelee  seipäille, jos kuivaheinälle löytyy jatkokäyttöä. Metsähallitus vastaa järjestelyistä. 

Yhdistys tiedottaa lumitilanteesta riippuen kunnan retkiladun ajamisesta ja kunnosta kotisivuillaan.

Keväällä pystytetään opastaulut, jotka toteutettiin, yrittäjien ja kunnan kanssa yhteistyössä. Projektin toteutuksesta vastasi Viola Fredin Lekystä.

Yhdistys osallistuu Leivonmäen kansallispuistoon liittyviin tapahtumiin ja muuhun toimintaan yhteistyössä kunnan ja muiden yhdistysten, yrittäjien ja hankkeiden kanssa. Lisäksi osallistutaan edelleen valtakunnalliseen Kansallispuistojen ystävät -yhdistysten toimintaan.

13.3. Valitettavasti latua ei ole ehditty ajaa koko viikkona. Lunta on satanut päivittäin ja tuuli heittänyt pakkaslumen ladulle varsinkin suolla. Hiihtäjiä on kuitenkin liikkunut harvakseltaan ja latu-ura on hyvin merkitty, joten ei pitäisi eksymään päästä. Jos siis vain löytyy riittävästi reitkeilymieltä, niin tervetuloa! Viikonloppuna ei pakkanen ole kiusana.

7.3. latu ajettu ensin rengasta perässä vetäen. On kohtuullisen hyvässä kunnossa. Parkkipaikan lähellä vielä vähän syviä kengänjälkiä.

Latu ajettu viimeksi 4.3.21 . Hyvää hiihtoviikonloppua!

Kansallispuiston latu on avattu 18.2.2021. Rapsakkaa pakkaskeliä luvassa viikonlopuksi.

Tarkempaa tietoa kohdassa *LATU*

26.01.2021 Metsähallitus tiedottaa: Leivonmäen kansallispuistossa käyntimäärä kasvoi 52 % edellisvuoteen verrattuna ollen ennätykselliset 37 600. Leivonmäellä on hyvät mahdollisuudet myös talviretkeilyyn, sillä kansallispuiston yhteistyöyritys Versona Oy ylläpitää talvireittejä puiston pohjoisosassa ja Joutsan kunta retkilatua puiston eteläosassa. Talvireitin ja ladun tilannetta voi seurata kansallispuiston sivuilta löytyvien linkkien kautta.

20.01.2021 Ajantasaista tietoa ladun tilanteesta ja linkki latukartalle löytyy sivulta 'LATU'. Sieltä löytyy myös puiston pohjoisosan pyöräilyreitit.

13.1.2021

Oikea vanhanajan talvi on saapunut kansallispuistoon. Vielä alkuvuodesta poluilla pääsi liikkumaan kävellen, mutta nyt pitää kaivaa sukset esiin. 

Joutsan kunta on luvannut tehdä perinteisen kansallispuistoladun taas hiihtolomaviikoille valmiiksi. Latukartta ja ajantasainen tieto ladun ylläpidosta löytyy linkistä 'LATU'.


2021

Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry on yhdessä Joutsan kunnan, paikallisten yritysten ja Metsähallituksen kanssa suunnitellut uudet opastaulut kansallispuiston parkkipaikoille. Pystytys tapahtuu heti, kun maa sulaa.


25.6.2020

Lauantai 27.6. Metsän laulajaiset -yhteislaulutapahtuma klo 15-18 jäsenille. Paikkana Lintuniemen puolikota. Laulattajina Tuulikki Stranden ja Mikki Nuorivaara. Laulellaan luonnosta kertovia lauluja. 

Kohta kajahtaa! Tuulikki Sranden oli valinnut hienoja lauluja aurinkoisen päivän ohjelmistoon.

Lauluja luonnosta.

Mikki Nuorivaaran taitavassa säestyksessä oli mukavaa laulella.


3.3.2020 

Vuosikokous

Metsähallituksen Maija Mikkola kertoi historiallisen suuresta panostuksesta kansallispuiston kunnostukseen ja lisärakentamiseen. 145 000€ on käytettävissä niin Rutalahden uusien siltojen rakentamiseen, esteettömän Luupään lenkin kunnostukseen kuin Selänpohjan parkkipaikan palveluvarustuksen parantamiseen. Kahdella kansallispuistoon rajautuvalla suoalueella käynnistyy enallistamistoimet.

27.2.2020
Uudet kotisivut otettiin käyttöön 1.6.2020. 

26.2.2020
Vuosikokous 3.3.2020 klo 16 Leivon Pubissa. Sääntömääräiset asiat. Paikalla Metsähallituksen edustajia. KAHVITARJOILU!

25.2.2020
Hiihtoladun teko ei onnistu talvella 2019-2020 lumen puutteen vuoksi.

Luo kotisivut ilmaiseksi!