Leivonmäen Kansallispuisto

Saako siellä marjastaa ja sienestää? Voiko liikkua missä vaan? Voinko ottaa koiran mukaan? Voiko sinne eksyä? Minkälaiset retkeilyvarusteet pitää olla?

Leivonmäen kansallispuisto - kuten muutkin Suomen kansallispuistot - on Metsähallituksen hoitama, valtion omistama luonnonsuojelualue, joka luonnonarvojen vaalimisen lisäksi tarjoaa kaikille mahdollisuuden virkistykseen ja liikuntaan. Siksi puistoissa on runsaasti palveluja retkeilijöille. Rutajärven rannalla ja saarissa on tulipaikkoja, puolikotia ja laavuja. Harjujärven maisemissa on myös liikuntarajoitteisille soveltuva reitti ja tulipaikka. Haapasuolta löytyy pitkosreittejä ja luontotorni. Rutalahdesta pääsee Koskikaran kierrokselle. Parkkipaikoilla on kartat ja hyvät opasteet. Siellä myös kerrotaan, että marjastus ja sienestys on puistossa sallittua ja että koira voi olla mukana retkellä kytkettynä. Kirjoista ja internetistä löytyy runsaasti syventävää lisätietoa.

Metsähallituksen sivut: Leivonmäen kansallispuisto

Leivonmäen kansallispuisto perustettiin vuonna 2003. Kolmen neliökilometrin suuruista järvien, lampien, jokien, purojen, soiden, harjujen ja metsien kokonaisuutta alettiin kutsua "keskisuomalaisen luonnon pikkujättiläiseksi".

Vain muutaman suomalaisen kansallispuiston yhteydessä toimii oma ystävät-yhdistys. Leivonmäellä on niistä yksi ja erittäin aktiivinen. Lisää tietoa puiston historiasta löytyy otsikon HISTORIIKKI alta.

Leivonmäen kansallispuiston ystävät -yhdistys perustettiin jatkamaan sitä työtä, jota seutukunnalla oli jo pitkään tehty alueen luonnon ja kansallispuiston ympärille rakentuvien palvelujen tunnetuksi tekemiseksi niin paikallisille kuin kauempanakin asuville ihmisille.

Yhdistys järjestää syksyisin sieniretken näyttelyineen, osallistuu "Tornien taisto" -lintutapahtumaan. Yhdistys järjestää ikääntyville ohjelmallisia luontoretkiä ja kummikouluille matkoja puistoon, talkoita perinneympäristöjen hoitamiseksi ja lupiinin kitkemiseksi kansallispuistosta. Talkoilla ollaan rakennettu linnunpönttöjä "Vanhusretkien" järjestämistä varten tarvittavien varojen keräämiseksi.

Erityisen ylpeä yhdistys on siitä, että se oli vaikuttamassa sekä Kirveslammen luontotornin että retkiladun saamiseksi puistoon.

Turvalliset ja esteettömät reitit

Metsähallitus on käynnistänyt merkittävät puiston kunnostustyöt. Niiden ansiosta reitit ovat jatkossa hyvässä kunnossa. Harjujärven puolikodan ja Luupäänlenkin esteettömän reitin kunnostus parantaa entisestään eri kävijäryhmien palveluja.

Monipuolinen luonto

Metsähallituksen sivuilta löytyy tietoa kansallispuiston luonnosta

Tekemistä ja näkemistä

Retkiesitteen voit ladata tästä.

Palvelut puiston läheisyydessä

Yritykset ja muut palvelut

Luo kotisivut ilmaiseksi!