Leivonmäen Kansallispuisto
Saako siellä marjastaa ja sienestää? KYLLÄ
Voiko liikkua missä vaan? PÄÄOSIN
- Haapasuon rajoitusosalla on liikkuminen kielletty 15.4. - 15.7. linnuston pesimärauhan turvaamiseksi.
Voinko ottaa koiran mukaan? KYLLÄ
Kenelle puisto soveltuu? Puisto soveltuu helppokulkuisuutensa vuoksi kaiken ikäisille.
Minkälaiset retkeilyvarusteet pitää olla? SÄÄHÄN SOPIVAT
Leivonmäen kansallispuisto - kuten muutkin Suomen kansallispuistot - on Metsähallituksen hoitama, valtion omistama luonnonsuojelualue, joka luonnonarvojen vaalimisen lisäksi tarjoaa kaikille mahdollisuuden virkistykseen ja liikuntaan. Siksi puistoissa on runsaasti palveluja retkeilijöille. Rutajärven rannalla ja saarissa on tulipaikkoja, puolikotia ja laavuja. Harjujärven maisemissa on myös liikuntarajoitteisille soveltuva reitti ja tulipaikka. Haapasuolta löytyy pitkosreittejä ja luontotorni. Rutalahdesta pääsee Koskikaran kierrokselle. Parkkipaikoilla on kartat ja hyvät opasteet. Siellä myös kerrotaan, että marjastus ja sienestys on puistossa sallittua ja että koira voi olla mukana retkellä kytkettynä. Kirjoista ja internetistä löytyy runsaasti syventävää lisätietoa.
Metsähallituksen sivut: Leivonmäen kansallispuisto
Leivonmäen kansallispuisto perustettiin vuonna 2003. Kolmen neliökilometrin suuruista järvien, lampien, jokien, purojen, soiden, harjujen ja metsien kokonaisuutta alettiin kutsua "keskisuomalaisen luonnon pikkujättiläiseksi".
Vain muutaman suomalaisen kansallispuiston yhteydessä toimii oma ystävät-yhdistys. Leivonmäellä on niistä yksi ja erittäin aktiivinen. Lisää tietoa puiston historiasta löytyy otsikon HISTORIIKKI alta.
Leivonmäen kansallispuiston ystävät -yhdistys perustettiin jatkamaan sitä työtä, jota seutukunnalla oli jo pitkään tehty alueen luonnon ja kansallispuiston ympärille rakentuvien palvelujen tunnetuksi tekemiseksi niin paikallisille kuin kauempanakin asuville ihmisille.
Yhdistys järjestää syksyisin sieniretken näyttelyineen, osallistuu "Tornien taisto" -lintutapahtumaan. Yhdistys järjestää ikääntyville ohjelmallisia luontoretkiä ja kummikouluille matkoja puistoon, talkoita perinneympäristöjen hoitamiseksi ja lupiinin kitkemiseksi kansallispuistosta. Talkoilla ollaan rakennettu linnunpönttöjä "Vanhusretkien" järjestämistä varten tarvittavien varojen keräämiseksi.
Erityisen ylpeä yhdistys on siitä, että se oli vaikuttamassa sekä Kirveslammen luontotornin että retkiladun saamiseksi puistoon.